Cresterea si îngrijirea puilor de curca
Nu sunt odrasle ale orataniilor din curte mai sensibile si dependente de mama lor asa cum sunt puii de curca. Curcanul infoiat si tantos pe care il vedeti peste tot a fost in copilarie un pui naiv, curios si dedat a intra in belele. Nu exista exceptie de la aceasta regula: toti puii de curca necesita atentie permanenta si rasfat. Poate de aceea mamele curci sunt cele mai bune din toate pasarile de curte. O curca-mama este mereu atenta cu puii ei, ultra-protectoare si ii giugiuleste pe fiecare in parte. Asta chiar daca puisorii ei sunt dintr-o alta specie. Fiind atat de necajiti cand sunt mici puii de curca au nevoie de o ingrijire speciala, diferita de cea a puilor de gaina sau a bobocilor.
In popor circula mitul conform caruia puii de curca trebuie bagati cu picioarele in otet si administrat un bob de piper, in primele 24 de ore, altfel nu supravietuiesc. Stiintific nu exista nicio relevanta a acestui tratament, insa puii din curtile taranilor traiesc si cresc frumos. O importanta cerinta a puilor de curca este caldura. Puii de o zi necesita 35 de grade Celsius, insa pe parcurs se scade temperatura cu 1 grad la 3 zile, pana se ajunge la o temperatura de 21-23 grade celsius. Frigul poate rapune tot grupul de pui, chiar si la varste mai mari. In plus incetineste cresterea. Asa ca daca puii nu mai sunt la mama lor e nevoie sa le furnizati dumneavoastra caldura necesara. Lampile cu bec cu infrarosu sunt ideale. Amplasati lampa deasupra tarcului puilor la o inaltime de 20 cm. In functie de numarul puilor din grup alegeti si marimea becului. Este usor sa va dati seama daca le este suficienta caldura astfel: daca puii stau adunati gramada sub bec, inseamna ca le este prea frig; daca dimpotriva stau risipiti in colturile cele mai indepartate ale tarcului, cu aripile departate si gafaind, inseamna ca este prea cald. Puii care se simt confortabil cu temperatura sunt activi, mananca, se plimba. Becul il amplati intr-o parte a tarcului astfel incat sa ramana si suficient spatiu intr-alta parte, in cazul in care puii de curca vor sa se mai racoreasca.
Asternutul este oligatoriu. El absoarbe lichidele si excremetele si ofera caldura puilor. De aceea trebuie mentinut mereu uscat. Puteti folosi talaj sau paie uscate de cereale. Acestea absorb umezeala si ofera si un substrat stabil pentru picioarele lor. Ziarul este bun absorbant insa poate fi toxic daca este ingerat, iar pe deasupra este si alunecos, existand riscul dislocarii picioarelor puilor.
Hrana puilor de curca difera de cea a puilor de gaina. Ei au nevoie de 28-30% proteina in hrana lor, spre deosebire de puii de gaina care necesita doar 15-18%. In comert exista furaje special formulate pentru puii de curca de pana la 14 zile, care contin acest procent de proteina. Dupa depasirea acestei varste au nevoie de 20-22% proteina, deci un furaj pentru pui de curca de peste 2 saptamani. Peste varsta de 8 saptamani pot fi trecuti pe tarate de diverse cereale sau chiar cereale boabe (porumb, grau, orz, floarea-soarelui). Curcile sunt iubitoare de verdeata, asa ca furnizati-le zilnic iarba, salata sau orice verdeturi gasiti prin gradina, nu sunt pretentioase la acest capitol. Apa trebuie sa fie mereu la dispozitia lor. Cand sunt mici se recomanda ca apa sa le fie data calduta, nu rece. Sa o schimbati de fiecare data cand se murdareste, sunt destul de sensibili la bacteriile care se pot dezvolta in apa murdara.
Dupa cum spuneam puii de curca sunt tare neajutorati cand sunt mici. Vorba conform careia puii de curca pot muri de foame cu hrana in fata este perfect adevarata. Daca nu sunt invatati sa manace si sa bea apa nu o vor face. Puteti introduce in tarcul lor niste pui de gaina care sa le arate cum se mananca, si tinuti o perioada pana observati ca si puii de curca incep sa manance. Apoi ii scoateti. Sau puteti amplasa in hranitoare si adapatori bile mari de metal sau orice material stralucitor. Ei sunt curiosi din fire, si incercand sa prinda de bile nimeresc si putina hrana sau apa si inteleg despre ce e vorba. In primele zileaveti grija ca puii sa nu se ude in apa de baut. Poate fi mortal pentru ei. In caz ca se intampla uscati-i degraba.
Curcilor le place sa se catere peste tot si sa doarma la inaltime. Puneti in tarcul puilor bete de lemn pe care sa se poata urca. Eventual la inceput aratati-le cum se face. Apoi vor savura ei singuri aceasta placere. Puii de curca sunt foarte dragalasi in naivitatea lor. Instinctul matern puternic il puteti folosi in avantajul dumneavoastra invatandu-i sa vina la chemare, sa va manance din palma sau sa va urmeze peste tot. Cu putina rabdare veti reusi sa ii invatati multe lucruri.
Nicolae Hasegan
ZooLand.ro